Suntem 7,5 miliarde de oameni pe planetă. Ce spun cifrele despre noi

de: George Stanciu
26 04. 2017

Populația planetei a ajuns la 7,5 miliarde de persoane, iar creșterea pe care o înregistrăm și în prezent nu pare să încetinească prea curând.

Numărul a fost atins ieri, după ce pe 31 octombrie 2011, aceasta ajunsese la șapte miliarde de persoane. În plus, se estimează că populația planetei ar urma să atingă cifra de 8 miliarde de oameni până în 2024.

Cifrele apar în cadrul World Population Clock, un site unde sunt oferite diverse proiecții bazate pe surse cum ar fi ONU, Organizația Mondială a Sănătății sau Banca Mondială. Aici găsiți o mulțime de numere legate de populația planetei, dar puteți afla și despre finanțe, resurse sau altele. De la începutul lui 2017, populația planetei a crescut cu mai bine de 25 de milioane de persoane.

Datele de acum ne arată că mai bine de jumătate din populația planetei are cel mult 30 de ani. Dintre țările lumii, Nigeria are cea mai tânără populație, iar mai bine de jumătate dintre cei 189 de milioane de oameni au mai puțin de 15 ani. La popul opus se află Monaco, unde peste jumătate dintre cetățenii orașului-stat au peste 50 de ani.

Momentan, balanța sexelor ne arată că sunt mai mult de 65 de milioane de bărbați pe planetă, iar Samoa Americană are cea mai mare diferență a populației, cu 1,36 bărbați pentru fiecare femeie. În schimb, în Haiti sunt 1,01 bărbați pentru fiecare femeie.

China are cea mai mare populație a planetei, cu 1,385 miliarde de persoane, în timp ce India este așteptată să ajungă pe locul întâi în cel mult cinci ani. Populația Indiei crește cu 15,7 milioane de oameni pe an, reprezentând peste 20% din creșterea totală a populației globale.

Primele șapte țări după numărul de cetățeni au jumătate din populația planetei:

  1. China: 1,385 miliarde
  2. India: 1,335 miliarde
  3. SUA: 325 milioane
  4. Indonezia: 262 milioane
  5. Brazilia: 210 milioane
  6. Pakistan: 195 milioane
  7. Nigeria: 189 milioane

În paralel, primele 20 de țări după numărul de locuitori reprezintă 70% din populația totală a planetei. Nu vorbim doar de numere mari aici, ci și de extremele de la celălalt pol. Cea mai mică țară recunoscută, Pitcairn, are o populație permanentă de doar 50 de persoane.

ONU arată că populația planetei crește cu 1,11% pe an, care înseamnă aproximativ 80 de milioane de nou-născuți în fiecare an.

Nu doar nou-născuții contribuie la creșterea populației, însă. Și speranța de viață s-a schimbat de-a lungul timpului, astfel că media globală este de 71 de ani. Femeile au o speranță de viață cu cinci ani mai mare decât a bărbaților, iar japonezii sunt cei care trăiesc cel mai mult, având o speranță de viață de 83,7 ani, arată thenextweb.com.